Властите на Ню Йорк обвиниха участничката в протестната акция на Статуята на свободата, която прекара в сряда почти 4 часа в подножието на една от главните забележителности на мегаполиса, предаде Си Ен Ен.
 
44-годишната Тереза Окуму е обвинена в незаконно влизане в затворена територия, неподчинение на силите на реда, както и във възпрепятстване на работата на правителствена служба. Активистката не се смята за виновна, а по всяко от тези обвинения може да получи по шест месеца затвор. Според в. "Ню Йорк дейли нюз" Окуму вече има обвинения от 2017 г. за удряне на полицай и съпротива при задържане.
 
Жена се покатери на Статуята на Свободата, полицията я свали (ВИДЕО/СНИМКИ)

Навръх националния празник на САЩ туристите на Острова на свободата в Ню Йорк бяха евакуирани заради активистката. В над тричасовата операция се включиха местни и федерални власти. Окуму е 44-годишна имигрантка от Конго, която протестира срещу политиката на Тръмп за нулева толерантност към имиграцията.
 
По-рано няколко души бяха арестувани за протест около статуята. Те са част от групата „Стани и устой” и разпънаха по-рано банер на пиедестала на статуята, на който пише „Премахнете леда”, което е препратка към политиката на правителството спрямо имиграцията.
 
В последно време в страната се провеждат значителен брой демонстрации заради опитите на администрацията на Доналд Тръмп да втвърди политиката си срещу нелегалната имиграция в САЩ, с което президентът демонстрира опити за изпълнение на дадени предизборни обещания.
БГНЕС