Започва процесът срещу Воислав Шешел
Започва процесът срещу Воислав Шешел / netinfo

В Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага трябва да започне процесът срещу лидера на сръбските радикали Воислав Шешел, предадоха информационните агенции.

От две седмици Шешел е обявил гладна стачка и не се знае дали ще се появи в съдебната зала. Съдебният съвет обаче реши, че процесът ще започне и без него.

На последното заседание на 22 ноември Шешел не дойде в съда, като съобщи, че е много слаб, а съдиите по думите му са "идиоти", ако смятат, че ще дойде в съдебната зала, без да бъдат изпълнени условията, заради които обяви гладна стачка.

Шешел настоява да бъдат премахнати всички ограничения за посещения на неговото семейство, да бъде отстранен неговият защитник Дейвид Хупър, всички документи да му се доставят на сръбски език и на хартия и трибуналът да приеме правните съветници, които той е предложил.

Воислав Шешел получи правото да се защитава сам пред съда, но съдиите му назначиха служебно двама адвокати, които трябва да му помагат в защитата и евентуално да го заменят, ако нарушава хода на процеса.

Ако не застане днес пред съда, Шешел рискува трайно да изгуби правото да се защитава сам пред трибунала. Съдебният състав вече възложи на Дейвид Хупър да следи процеса и да поеме защитата, ако Шешел, който се защитава сам, не спазва правилата на съда. Радио Б92 отбелязва, че съдейки по станалото досега, лидерът на радикалите е по-близо до сценария, съгласно който ще следи продължението на процеса от килията си.

Процесът ще започне с уводна реч на прокуратурата, а Шешел бе съобщил, че ще използва правото си сам да се обърне към съдиите. Прокуратурата реши да започне процеса със свидетелски показания за събитията в Хрътковичи, във Войводина, където, както пише в обвинителния акт, в началото на 90-те години последователи на Шешел прогонваха и малтретираха хърватското население.

Хагският трибунал реши в началото на ноември да редуцира обвинителния акт срещу Шешел от 14 на девет обвинения за престъпления срещу човечеството и военни престъпления за "преследвания, убийства, мъчения, нехуманно отношение и принудителни преселвания", извършени в Хърватия, Босна и Войводина.

Обвиненията, която бяха снети, са квалифицирани като "престъпления срещу човечеството" и дублират други обвинения, квалифицирани като "военни престъпления", които остават в обвинителния акт.