Започна процесът за трагедията с корабa Коста Конкордия
Започна процесът за трагедията с корабa Коста Конкордия / БГНЕС

В италианския град Гросето започна процесът срещу капитана на италианския круизен кораб "Коста Конкордия", претърпял крушение край брега на италианския остров Джилио, предаде Франс прес. В трагедията, разиграла се преди 18 месеца, загинаха 32 души.

Делото се гледа в Модерния театър на Гросето заради засиления обществен интерес. Днешното заседание продължи само 15 минути и после делото беше отложено за след седмица заради стачка на адвокатите, посочва БТА. Близо 400 свидетели и 250 лица, конституирали се като граждански страни ще се явят на процеса, който се очертава да продължи няколко месеца.

Капитанът на лайнера Франческо Скетино е обвинен в убийството на няколко души, извършено по непредпазливост, в изоставяне на кораба и в нанасяне на щети на околната среда.

Адвокатите на Скетино са призовали стотина свидетели. Защитата твърди, че той не е изоставил кораба, а е паднал от борда в една от спасителните лодки и затова не е успял да ръководи евакуацията на пътниците. Адвокатите се опитаха да договорят извънсъдебно споразумение с частично признаване на вината, но съдията, водещ предварителните съдебни заседания по случая реши, че Скетино все пак трябва да бъде съден по всичките обвинения.

На борда на "Коста Конкордия" пътуваха 4229 души, от които 3200 туристи. Две от жертвите така и не бяха открити. Издигането на повърхността на лайнера, който все още е до остров Джилио, е предвидено за септември, но цената на операцията поражда съмнения, че този срок ще бъде спазен. "Коста Конкордия" има водоизместимост от 114 500 тона. Той се блъсна в подводна скала близо до брега и се наклони на една страна.