Западът би трябвало да хвали предпазливо реформите на Кадафи
Западът би трябвало да хвали предпазливо реформите на Кадафи / netinfo

Под заглавие "Западът би трябвало да хвали предпазливо реформите на Кадафи", американският всекидневник "Крисчън сайънс монитор" изтъква, че западните правителства трябва да настояват либийският лидер да докаже добрата си воля за демократични и съдебни реформи.

Кадафи може да постави прекрасно начало, като освободи злощастните медици и оповести публично какво е станало с негови опоненти, които са били в затвора или са "изчезнали", отбелязва изданието.

Авторът се спира и на призивите на президента на САЩ Джордж Буш и други западни ръководители за освобождаването на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри и палестинския лекар.

В началото на статията се припомня, че сега полковник Кадафи, неговият син Сейф ал Ислам и либийски дипломати декларират, че Либия се е отказала да се разработва оръжия за масово унищожение, да взривява западни самолети и да финансира терористични движения от Южна Африка до Ирландия. В резултат на промененото й поведение, наложените през 1982 г. строги икономически санкции бяха отменени и името на страната беше извадено от черния списък с държави, подкрепящи тероризма, посочва изданието.

Според публикацията сагата има и тъмни страни: приветстваното от Тони Блеър завръщане на Кадафи в редиците на "уважаваните" страни и решението на Буш да възстанови дипломатическите отношения между САЩ и Либия позволяват на либийския ръководител да действа безмилостно срещу опонентите си. Изданието се позовава на правозащитни организации, които предупреждават да не бъдат връщани в родината им либийци, държани в западни затвори, тъй като в Либия могат да бъдат подложени на изтезания.