Меркел Макрон
Меркел Макрон / БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че номинациите за главните постове в Европейския съюз, съгласувани днес след дълги препирни, са "позитивни и консенсусни" и дават възможност за "нов старт" на съюза, предаде Ройтерс.

"Постигнатото съгласие е плод на солиден френско-германски съюз", подчерта френският държавен глава. Макрон защити решението за назначаване на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия и на шефката на МВФ Кристин Лагард за нов управител на Европейската централна банка.

Европейският съвет постигна съгласие за висшите длъжности в ЕС (СНИМКИ)

Испанският премиер Педро Санчес каза, че е успял да получи ангажимент от своите колеги евролидери социалист да оглави ресора по икономика и финанси в Европейската комисия. Той посочи, че се е борил много упорито социалист да бъде номиниран за шеф на комисията, но добави, че е доволен от окончателно съгласувания пакет от лидерски постове, като го нарече "много балансирано споразумение".

Кой ще оглави ЕК?

След завършването на маратонската извънредна среща на върха на ЕС италианският премиер Джузепе Конте съобщи, че Италия ще получи в новия състав на Европейската комисия постове на заместник-председател и на един от комисарите по икономическите въпроси. Той говори на пресконференция за резултатите от заседанието, което бе предавано на неговата страница във Фейсбук. "Ние ще имаме най-стратегически важния за интересите на италианците ресор - по конкуренцията", каза той, цитиран от ТАСС. Според него кандидатът ще бъде предложен от едната от двете управляващи италиански партии - "Лига", която получи най-много гласове на изборите за Европарламент в страната.
 


Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че се е наложило да се въздържи по време на гласуването на европейските лидери в Брюксел за номинирането на нейната сънародничка Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия, предаде Франс прес.

При гласуването, в което взеха участие 28-те държавни глави и правителствени ръководители от ЕС, Фон дер Лайен бе избрана "единодушно с един глас "въздържал се" от моя страна", каза Меркел на пресконференция след края на срещата на върха.

Канцлерката каза, че е наложило да постъпи така "заради германските изборни правила".

Това е първата жена начело на ЕК и първият път от 52 години насам, в който Германия заема председателския пост в еврокомисията, каза Меркел. За същия период Франция е имала четирима председатели, припомни тя.

Германия всъщност заемаше председателството в комисията при създаването на този пост - Валтер Халщайн бе председател от 1958 до 1967 г.
 
БТА