Южна Осетия поиска от Русия да признае независимостта й
Южна Осетия поиска от Русия да признае независимостта й / снимкa: БГНЕС

Парламентът на Южна Осетия поиска официално от Русия да признае независимостта на проруската сепаратистка област, съобщи АФП. Парламентът отправи искането към руския президент Дмитрий Медведев и към Съвета на Федерацията, съобщиха руските агенции.

„Републиката разполага с всички характеристики на суверенна държава“, се казва в декларацията на парламента. Искането на Южна Осетия идва две седмици след операцията на руските войски, предприета в отговор на нападението на грузинската армия в нощта на 7 срещу 8 август за възвръщане на контрола над региона.

Грузия съобщи, че руските войски са обещали да напуснат ключовия град Гори до края на деня и да премахнат всички пропускателни пунктове от стратегически важния път, който го заобикаля.

Представителят на Националния съвет за сигурност на Грузия Каха Ломая съобщи, че генерал Вячеслав Борисов, командващ руските сили в района на Гори, го е информирал за плана на среща тази сутрин в Гори.

По-рано първи кораб от руския флот се завърна в база в Черно море, след като участва в операция срещу Грузия, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Около 10 протестиращи украинци пристигнаха с автобус в пристанищния град Севастопол, когато корабът Мираж се завърна в пристанището.

На един от плакатите можеше да се прочете „Край на руската окупация на Крим“. „Ние протестираме срещу присъствието на агресивен руски флот на украинска земя“, заяви Олег Фомушкин, един от протестиращите.