ЮНЕСКО включи в списъка на световното наследство атола Бикини
ЮНЕСКО включи в списъка на световното наследство атола Бикини / снимка: БГНЕС

ЮНЕСКО добави гориста планинска област в Шри Ланка и изолиран архипелаг от Хавайските острови в списъка си на световното културно наследство, съобщиха представители на Организацията на ООН за образование, наука и култура, цитирани от АФП. Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство взе това решение на продължаващата в град Бразилия среща за ревизиране на списъка. С тази актуализация вписаните уникални природни и културни обекти от изключителна важност за планетата и човешката цивилизация стават 892.

Печално известният атол Бикини, където в периода на Студената война САЩ извършваха опити с ядрени и водородни бомби, също беше включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, предаде ИТАР-ТАСС.

Коментирайки решението, бразилският министър на културата Жоау Ферейра, който е и председател на Комитета на ЮНЕСКО, каза, че причисляването на тихоокеанския атол към световното наследство има дълбоко символичен характер. „Историята на атола не бива да се повтаря, тя трябва да остане в паметта на бъдещите поколения", подчерта той. Атолът Бикини обхваща 36 острова около лагуна с площ от около 600 кв. км. Природата на това някога райско кътче така и не се е възстановила, след като между 1946 г. и 1958 г. САЩ взривиха там 23 атомни и водородни бомби.

Планинският район в южната част на Шри Ланка бе избран заради необикновеното разнообразие на флората и фауната си, съдържаща застрашени видове, сред които примати като лангура, папагалите лори, или шриланкийския леопард, уточнява в изявление организацията.

Американският архипелаг Папаханаумокуакеа, разположен на 250 км северозападно от основната група Хавайски острови, дължи включването си на „дълбокото си космологично и традиционно значение за хавайската туземна култура, според която на това място се заражда живота и пак там се връща душата след смъртта", уточнява БТА.

На срещата си, която продължава до 3 август, комитетът ще прегледа и застрашеното световно наследство. Онзи ден към този списъка бяха присъединени северноамериканският национален парк Евърглейдс във Флорида, и тропическата гора Атсинанана на Мадагаскар. В началото на конференцията от листата на застрашените обекти бяха извадени островите Галапагос въпреки протестите на Международния съюз за опазване на природата, според който е твърде рано да се смята, че архипелагът е вън от опасност, допълва АФП.