Взрив пред гръцкото посолство в Буенос Айрес, бомба и пред съд в Атина
Взрив пред гръцкото посолство в Буенос Айрес, бомба и пред съд в Атина / снимки: Reuters

Две бомбени нападения бяха извършени днес срещу гръцки правителствени сгради - първоинстанционен съд в Атина и гръцкото посолство в Буенос Айрес, предадоха световните агенции.

Малко след 8.00 ч. сутринта мощна експлозия разтърси сградата на съда в атинския квартал Амбелокипи. Експлозията бе причинена от самоделно взривно устройство, заложено в мотоциклет, паркиран срещу сградата на съда. 40 минути преди взрива анонимен глас се обадил по телефона в телевизионния канал Алтер и предупредил за експлозията, като казал точно кога ще избухне бомбата, без да спомене коя групировка стои зад атентата.

При инцидента нямаше пострадали, но взривната вълна причини сериозни материални щети на фасадата на съдебната сграда и паркирани наблизо автомобили.

Същевременно взрив избухна и пред посолството на Гърция в Буенос Айрес. Гръцкото министерство на външните работи съобщи, че експлозията е била причинена от хвърлен коктейл Молотов. Взривът нанесе малки материални щети, нямаше пострадали.

Гръцката полиция подозира радикалната анархистка групировка „Заговор на ядрата на огъня” за бомбеното нападение срещу съда, съобщи АФП. „Заговор на ядрата на огъня” е групировката, която пое отговорност за колетите бомби, изпратени до различни посолства в гръцката столица, включително българското, в началото на ноември.

Днешният взрив дойде в навечерието на съдебния процес срещу група предполагаеми членове на нелегалната организация, чието начало е насрочено за 17 януари, припомня БТА.

Атентатът е предумишлен терористичен акт и според първоначалните оценки на разследващите очевидно става въпрос за мобилизиране на екстремистките групировки преди процеса срещу членовете на „Заговор на ядрата на огъня”, заяви полицейският говорител Танасис Кокалакис. Той уточни, че за момента няма доказателства, които да сочат съществуването на някаква връзка между атентата пред съда в Атина и взрива пред гръцкото посолство в Буенос Айрес.

Правителството в Атина днес осъди остро „всяко действие, което се опитва да подкопае нашата демокрация и да всее страх у гражданите”. Властите остават нащрек и имат готовност да се справят с тези инциденти, заяви правителственият говорител Йоргос Петалотис, цитиран от АП. Атентатът пред съда беше осъден и от всички парламентарно представени партии.