/ iStock/Getty Images
Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица събира комисията по извънредни ситуации, за да обяви въвеждане на извънредно положение заради недостига на газ, заяви тя по време на днешния брифинг пред медиите.

„Наличните лостове не са достатъчни за преодоляване на кризисната ситуация в енергетиката“, каза Гаврилица. Тя обясни, че недостигът на газ, който страната изпитва през октомври „достигна критични нива”.

„Вчера в Москва се проведе първият кръг от преговорите. Не е постигнато споразумение за газа с „Газпром”. Няма сигурност, че такова ще бъде постигнато. Междувременно пазарът на природен газ в Република Молдова регистрира дефицит от около 16 милиона кубически метра, а бяха задоволени само 67% от нуждите от газ през октомври. Налягането в газопреносната мрежа е на критично ниво”, обясни премиерът.

Според нея, извънредното положение ще позволи да се заобиколят определени процедури, предвидени в закона, за да се ускори изкупуването на газ от алтернативни източници.

Заместник-председателят на молдовския парламент Михаил Попшой заяви, че решението за въвеждане на извънредно положение ще бъде взето в петък.
„Парламентът ще обсъди днес и ще вземе решение за предоставяне на необходимия лост на правителството за бърза реакция при настоящата ситуация.

Днес правителството ще поиска от парламента да въведе извънредно положение. Парламентът, от своя страна, ще подкрепи този призив“, увери Попшой. 
 
БГНЕС