Салах Абдеслам, един от основните организатори на терористичните нападения във френската столица Париж и предградието Сен Дени на 13 ноември 2015 г. и единственият оцелял от участниците в тях, беше върнат от Белгия в затвор във Франция, предаде ДПА, като се позова на изявление на белгийската прокуратура от днес.

Осъденият терорист беше изведен под ескорт от затвора "Харен" в едноименното предградие в белгийската столица Брюксел, отведен до границата с Франция и предаден там на френските власти, добавя прокуратурата. 

Осем подсъдими бяха признати за виновни за атентатите в Брюксел през 2016 г.

В изявлението ѝ не се уточнява в кой френски затвор е въдворен Абдеслам. На 29 юни 2022 г. основният обвиняем по делото за ислямистките терористични атаки в Париж на 13 ноември 2015 г. беше осъден на доживотен затвор без право на замяна. При атентатите във френската столица загинаха 130 души.

Впоследствие Абдеслам бе екстрадиран в Белгия, за да седне на подсъдимата скамейка по делото за ислямистките атаки в Брюксел през 2016 г. като съучастник. Там също бе обвиняем за убийство при терористичен акт.

ДПА посочва, че Салах Абдеслам е бил най-известният атентатор в процеса в Брюксел. Той се прочу с това, че успя да се укрие в продължение на месеци след парижките атентати. Беше арестуван в Белгия на 18 март 2016 г.

В неговия случай белгийският съд се позова на предишна присъда, произнесена през 2018 г. в Белгия (20 години за стрелба срещу полицейски служители при преследване през март 2016 г.), и не пожела да наложи допълнителна присъда.

Франция екстрадира Салах Абдеслам, за да бъде съден и в Белгия за атентатите в Брюксел

Целите на самоубийствените бомбени атентати от 22 март 2016 г. бяха летището на Брюксел и метростанция, като тогава загинаха 35 души, а стотици бяха ранени.

Абдеслам е правил няколко опита да възпрепятства връщането си във Франция, но в крайна сметка съдът отказа да го остави в Белгия. Председателят на съдебния състав се произнесе, че няма достатъчно доказателства за нарушаване на човешките му права от френските затворнически власти, както твърдеше адвокатката му Делфин Паси.

Днес тя осъди решението за прехвърлянето на клиента ѝ във френски затвор като грубо нарушение на върховенството на закона. Паси каза за ДПА, че не знае на кое място е отведен Абдеслам.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА