Вучич: Нападението срещу мен в Сребреница е планирано
Вучич: Нападението срещу мен в Сребреница е планирано / снимка: Guliver/Getty Images

Сръбският премиер Александър Вучич е убеден, че нападението срещу него по време на церемонията по повод 20 години от клането в Сребреница е било планирано.

"Става въпрос за предварително организирана атака. Лицата, които са го планирали, трябва да се засрамят", каза Вучич пред медиите.

Вучич каза, че е бил уцелен от камък, но не е ранен. Той бе замерян с камъни и освиркан в края на възпоменателната церемония в Сребреница, където преди точно 20 години босненската сръбска армия, ръководена от генерал Ратко Младич, изби над 9000 души.

Охраната му се опита да отвори чадър, за да го предпази, но той отказа и продължи да минава покрай хората.

Министерство на външните работи в Белград определи инцидента като опит за покушение срещу премиера и призова за осъждането на този акт от страна на Босна и Херцеговина.

"Искаме босненските власти публично да осъдят опита за покушение срещу сръбския министър-председател", посочва сръбското външнополитическо ведомство в протестна нота до босненското външно министерство.

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстваха на церемонията.

Източник: БГНЕС