Встъпването на Обама в длъжност – мания за американците
Встъпването на Обама в длъжност – мания за американците / netinfo

Хората, които искат да посетят Вашингтон, за да станат свидетели на встъпването в длъжност на първия чернокож президент на САЩ Барак Обама, ще им трябва много късмет, за да си намерят място, където да отседнат, разкрива Асошиейтед прес. Единият вариант е да платят по 40 000 долара за четиридневен престой в лъскав хотел, а другият - да спят на канапето или на пода при някой познат. Всичко на средна цена вече е резервирано за събитието на 20 януари.

Много американци решиха, че е настъпил идеалният момент да посетят свои приятели и роднини във Вашингтон, Вирджиния и Мериленд. Други показват по-голяма изобретателност. Една обява гласи: "Заменям апартамента си в Бевърли хилс, Калифорния, за апартамент във Вашингтон за една седмица. Не е нещо особено, просто малък едностаен, но е на пъпа на града."

"Хората искат да станат свидетели на това историческо събитие", казва Дъг Кемп, маркетингов директор във вече резервирания хотел "Хей-Адамс" (Hay-Adams) на площад Лафайет, точно срещу Белия дом. "Все едно отново посрещаме хилядолетието." Няма свободни места и в хотел "Уилърд интерконтинентал" (Willard InterContinental), в който Мартин Лутър Кинг написва своята реч "Аз имам мечта". Гостите плащат най-малко по 949 долара на вечер и са задължени да наемат стаите си най-малко за четири нощувки. "Към 23,10 в нощта на изборите вече бяхме засипани от обаждания", разказва съдържателката на хотела, разположен на булеварда, по който ще мине парадът по случай встъпването в длъжност на Обама.

Вашингтон разполага с около 29 000 хотелски стаи, а в околностите могат да се намерят около 95 000. Много хотели изискват от гостите си да отседнат най-малко за три или четири нощувки.

За хората с дебели портфейли хотел "Хаят риджънси" (Hyatt Regency) на Капитолийския хълм все още предлага пакет за 25 000 долара, който включва четири нощувки в големия президентски апартамент, ползване на лимузина, един ден спа-процедури и личен иконом, когото могат да викат за почти всякакви прищевки, включително за да приготви вана с розови цветчета.

Богаташите могат да похарчат 40 000 долара за "екологичен" пакет в хотел "Феърмонт" (Fairmont). За четири денонощия те могат да ползват неограничено хибриден автомобил "Лексус", към който върви и шофьор, органични спа-процедури, масаж и маникюр.

Има все още един процъфтяващ сектор в американската икономика, в който се наливат колосални кешови суми: продажбата на билети и хотелски стаи за инагурацията на новия президент Барак Обама, пише британският в. "Таймс". Еуфорията около клетвената церемония на 20 януари, на първия афро-американски президент на САЩ е толкова трескава, че билетите за церемонията - които се раздават безплатно - вече са обявени за продажба в интернет на стойност 40 000 долара за билет. Организаторите на събитието очакват във Вашингтон да се събере множество, което надхвърля 1,5 милиона, присъствали на президентската клетва на Линдън Джонсън през 1965 г.
Американското правителство е отпечатало 250 000 билета за церемонията по инагурацията на Обама, която ще се състои под хълма Капитолия. Билетите, които все още не са раздадени, са разпределени между конгресмените и сенаторите, които ще ги връчват безплатно на електората.

Дайян Фейнщейн, сенатор-демократ и член на Комитета по инагурацията, казва че е чула съобщения, според които билетите моментално ще бъдат предложени на търг в интернет за 40 000 долара единият. Тя е толкова разтревожена, че Денят на инагурацията можа да се превърне в процъфтяващ черен пазар, че подготвя законодателство, което да обяви за федерално престъпление продажбата на безплатните билети.

Билетите, които ще се продават за пари и се очаква да генерират хиляди долари на черния пазар са тези за веригата от балове на различни места във Вашингтон на 20 януари. Президентът Обама и новата първа дама - Мишел Обама ще последват традицията и ще се появят за кратък танц на много от тези балове, отбелязва в. "Таймс".