/ Thinkstock/Getty Images
Най-малко 19 деца биват убивани или ранявани вследствие на стрелба с огнестрелно оръжие в САЩ всеки ден, като на най-голям риск са изложени момчетата, тийнейджърите и чернокожите. Това сочи доклад на американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, публикуван в списание "Пидиатрикс" (Педиатрия) и цитиран от Асошиейтед прес.

Разкриха къде децата живеят в най-голяма бедност
 
Докладът се основава на данни от смъртните актове и болнични документи за периода 2002-2014 г. Констатациите в изследването обясняват защо експертите разглеждат насилието с огнестрелни оръжия като заплаха за общественото здраве.

Една четвърт от децата по света живеят в зони на конфликти или катастрофи
 
Годишно към 1300 непълнолетни загиват от такива оръжия, а близо 6000 получават несмъртоносни наранявания. Преобладаващата част от смъртните случаи са убийства или самоубийства, а въоръжените нападения са главната причина за нараняванията на деца без опасност за живота.

УНИЦЕФ: Насилието срещу деца в Сирия е достигнало рекордни равнища

Според Катрин Фаулър, водещ изследовател от американските Центровете за контрол и превенция на заболяванията, настоящият доклад е "основополагащ за разбирането на проблема и разработването на солидни научни решения".
 


 
БТА