/ Gulliver/Getty Images
Водите на река Рейн достигнаха днес най-ниското си ниво в историята, предаде АФП. Причина за това е липсата на достатъчно валежи в Германия през последните месеци.
 
Поради ниското ниво на водата в Рейн бяха открити попаднали в реката вещи и дори бомба от Втората световна война. В Кьолн днес бе измерено ниво на водата от 77 см, с което бе подобрен досегашният рекорд от 81 см, регистриран през 2003 г. През следващата седмица се очакват валежи, но те няма да са достатъчни за възстановяването на нивото на водите на Рейн.
 

Gulliver/Getty Images


Засушаването има икономически последици, тъй като кораби вече не могат да плават по реката, която е важен транспортен маршрут за много от стопанските сектори на Германия, Франция и Холандия. Проблеми възникват и за енергийното дружество Ер Ве Е (RWE), което няма възможност да достави по Рейн необходимите въглища за работата на топлоелектрическата централа в Хам.

Последици има и за фауната на реката. Биолозите се опасяват, че живеещите по бреговете на реката видове птици няма да могат вече да си намират храна.
 

Gulliver/Getty Images


Според германското министерство на земеделието надхвърлящите 30 градуса температури и слабите валежи през лятото са белязали "най-голямата климатична аномалия" в Германия от началото на климатичните измервания в страната през 1881 г.
 
Високите температури през юли и август са се отразили крайно негативно на пасищата и земеделските култури. Заради неблагоприятните климатични условия годишната продукция на германските земеделци е намаляла с 20%. 14 от 16-те германски провинции заявиха в края на август, че проявяват интерес към федералната програма за обезщетяване на земеделците.
БТА