/ Thinkstock/Getty Images
Задълбочаващата се икономическа криза във Венецуела превърна консумацията на месо в лукс за много хора, но правителството на левия президент Николас Мадуро смята, че е намерило решение на проблема с план за отглеждане на зайци като по-евтин вариант за набавяне на месо.

Президентът се пошегува по държавната телевизия, че е одобрен „заешки план” за животинските протеини, защото „зайците се размножават като зайци”. Мадуро съобщи, че планът е част от правителствена офанзива в „икономическата война” – определение, което използва за вътрешната криза, свързана с недостиг на храна и медикаменти.

САЩ наложиха икономически санкции на Венецуела

Проучване, оповестено по-рано тази година показа, че близо 75% от населението е отслабнало средно с 8,7 кг. заради недохранване. Държавният глава посочи, че е възложил проекта на ръководителя на правителствената програма по прехрана Фреди Бернал. Бернал каза, че венецуелците трябва да превъзмогнат любовта си към зайците, за да може планът да проработи.

Според специалиста хората трябва да разберат, че „заекът не е домашен любимец, а е два и половина килограма месо, богато на протеин и без холестерол, сложено на трапезата на венецуелците”.

Бернал каза в същото телевизионно предаване, че вече е доставил първите партиди зайци в бедни квартали, но хората веднага се привързвали към тях и „ги гушкали като домашни любимци”.

Президентът на Венецуела иска нова конституция, обвиняват го в държавен преврат (СНИМКИ)

Много хора кръщават зайците, пускат ги в леглата си, затова, преобръщането на стереотипа е „част от битката за спечелване на икономическата война”, настоява правителственият служител. Социалистическото правителство обмисля и отглеждане на кози като начин за заместване на говеждото месо.

„Заешкият план” предизвика гневни реакции в средите на опозицията. Опозиционният лидер Енрике Каприлес го отхвърли като „лоша шега” и обвини Мадуро, че смята венецуелците за глупаци.

Растящата инфлация, която според МВФ тази година ще достигне 720%, означава, че венецуелците с минимална заплата трябва да отделят 10 на сто от дохода си, за да си купят килограм месо.

БГНЕС