Вдовицата на Литвиненко опроверга твърденията на Луговой
Вдовицата на Литвиненко опроверга твърденията на Луговой / снимка: БГНЕС

Твърденията на бившия сътрудник на КГБ Андрей Луговой, че британските разузнавателни служби стоят зад убийството на Александър Литвиненко не са нищо повече от дезинформация, заяви в Париж вдовицата на Литвиненко - Марина, цитирана от ДПА и Франс прес.

"Това е по-скоро дезинформация и провокация и противоречи на предишните твърдения на руснаците", каза тя пред журналисти. Марина Литвиненко припомни казаното по-рано от руския президент Владимир Путин, че покойният й съпруг бил второразряден агент и не представлявал никакъв интерес за британското разузнаване.

В свое изявление Алекс Голдфарб - приятел на Литвиненко, също нарече обвиненията на Луговой дезинформация. "Това е типично за КГБ: първо убийство, а после - дезинформация. Те не само са извършили убийството, а сега искат и да потулят случая", казва Голдфарб, цитиран от БТА.

На пресконференция в Москва по-рано Луговой - главният заподозрян за отравянето на Литвиненко с радиоактивно вещество, заяви, че в убийството е замесена британската разузнавателна служба МИ-6. Според него Литвиненко бил вербуван от британските служби, но се изплъзнал от контрола им и поради това бил ликвидиран.

Литвиненко почина на 43-годишна възраст на 23 ноември миналата година в Лондон, три седмици след отравянето му със силно радиоактивното вещество полоний 210, припомня АФП.