/ iStock/Getty Images
Вашингтон, Париж, Берлин и Лондон осъждат ускоряването на производството на обогатен уран от страна на Иран, предаде Франс прес. Тази реакция на четирите държави дойде, след като във вторник Международната агенция за атомна енергия публикува доклад, в който констатира, че Иран е ускорил производството на високообогатен уран.

Според страните произвеждането на високообогатен уран от страна на Иран не може да бъде има достоверно оправдание, че това се прави за граждански цели.

Според агенцията на ООН Иран е увеличил производството си високообогатен уран през последните седмици. Това е стъпка в лоша посока, смятат Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин. Тази стъпка води до това, че Иран е утроил месечното си производство на обогатен на 60 процента уран. Според четирите западни страни това поражда безпокойство от ядрено разпространение.

Четирите страни смятат, че стъпките на Иран показват липсата на воля от негова страна да участва в процеса намаляване на ядрените си дейности и е израз на безотговорно поведение в контекста на регионално напрежение.

Според иранската ядрена сделка Техеран трябваше да обогатява уран до 3,67 процента. Това споразумение обаче се разпадна, след като САЩ се изтеглиха от него през 2018 г. при президентството на Доналд Тръмп. След това Иран започна да не спазва ангажиментите си по договора. 

Обогатен до 90 процента уран е необходим, за да се произведе ядрена бомба. Техеран казва, че не иска да се сдобие с ядрено оръжие.       

След идването на власт на Джо Байдън в САЩ Западът се опитва да поднови прилагането на ядрената сделка, но преговорите са в задънена улица.

Иран освен това не позволява на ядрени инспектори да посещават негови ядрени обекти и изключи камерите, които следяха дейностите там.
Габриела Големанска/БТА