В Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН
В Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН / снимка: Guliver/Getty Images

Пробив на многостранните преговори за уреждане на кризата в Сирия днес не е имало, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след приключване на разговорите, предаде ТАСС.

Дипломат номер едно определи разговорите във Виена като открити и конструктивни и каза, че положителната им страна е била това, че важни регионални играчи са успели да седнат на една маса с САЩ, Русия и ЕС. Щайнмайер призна, че е очаквал в днешните разговори да няма пробив, но допълни, че по ред позиции участниците в тях са постигнали разбиране.

Участниците в срещата във Виена са се съгласили, че в Сирия е необходим политически процес под егидата на ООН, каза още Щайнмайер.

В идните дни трябва да се постигне примирие в Сирия, било то и локално. Всички участници в преговорите днес се съгласиха, че е необходим политически процес в Сирия под егидата на ООН, каза дипломат номер едно.

В следващите месеци трябва да се създаде преходно правителство и да се проведат избори под наблюдението на ООН с последваща конституционна реформа. Голяма част от работата предстои да бъде свършена, но тя може да започне, посочи Щайнмайер.

Той добави, че участниците в срещата не са очаквали, че ще постигнат разбирателство по въпроса за бъдещето на сирийския президент Башар Асад.

Външният министър на Германия добави, че участниците са съгласували документ за стъпките за уреждане на сирийската криза. „Има документ, но работата по него продължава и скоро ще ви го раздам”, каза министърът пред журналисти.

Източник: БТА