/ БГНЕС
Гласуваха и "За" затягане на контрола върху оръжията
Гражданите на Швейцария одобриха в два референдума реформа в системата на корпоративното данъчно право и постъпленията за пенсионните фондове и затягане на контрола върху огнестрелните оръжия съгласно правилата на ЕС, информира Ройтерс.

Данъчната реформа и промените във финансирането на пенсионната система бяха приети с 66% срещу 34% от гласовете, според предварителни резултати.

Вотът слага край на продължителен спор за благоприятните данъчни ставки, които Швейцария предлага на международните корпорации. Приемането на промените има решаващо значение, за да не бъде страната белязана като отцепник, предлагащ ниски ставки, заяви финансовият министър Ули Маурер.

БГНЕС

Преди две години швейцарската система за пряка демокрация отхвърли опит за реформа на данъчното законодателство, което мнозина обвиняват, че дава нечестно предимство на страната в привличането на глобални компании. Под натиска на ЕС и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Швейцария обеща да покрие международните стандарти и да премахне специалните ниски данъчни ставки, от които се възползват близо 24 000 чуждестранни компании, базирани в страната.

Швейцария гласува на два референдума

Правителството планира да премахне специалния данъчен статут на корпорациите, които в отделни кантони плащат данъци от едва 7,8 до 12% спрямо 12 до 24% за "обикновените" швейцарски компании. В замяна кантоните ще понижат данъците за обикновените компании, за да ги разубедят да напуснат. За да покрие недостига на данъчни приходи от около 2 млрд. швейцарски франка (1,98 млрд. долара), който ще възникне впоследствие, федералното правителство ще увеличи частта от федералния данък, който кантоните получават.

За да успокои притесненията, че корпорациите ще бъдат облагодетелствани за сметка на гражданите, се предвижда вдигане на годишните вноски в държавната пенсионна система с 2 млрд. франка чрез увеличаване на вноските на работодателите и служителите и по-голям дял на федералното правителство.

БГНЕС

По-строгия контрол върху оръжията одобриха 64 срещу 36% от гласоподавателите. Европейските ограничения, които засягат и нечленуващата в ЕС Швейцария, защото тя е част от Шенгенското пространство на отворени граници, предизвика недоволство сред любителите на стрелбата. Ако мярката не бе приета обаче, щеше да се наложи страната да напусне шенгенската зона и системата на Споразумението от Дъблин за бежанците.

Швейцария премахва ограниченията за работа и установяване на българи

След терористичните нападения в Париж и други европейски градове през 2015 г., през 2017 г. ЕС затегна законите за придобиване на полуавтоматични оръжия като използваните в атаките и улесни проследяването на оръжия в националните бази данни.

Първоначално европейското предложение предизвика недоволство в алпийската страна, защото означава да се забрани швейцарската традиция бившите войници да задържат автоматичните си оръжия. Швейцарските власти договориха отстъпки от режима за членовете на многобройните клубове по стрелба, но всяко ограничение, идващо от ЕС, провокира крайнодесни активисти, бранещи швейцарския суверенитет.

Швейцария има едно от най-високите нива на частни собственици на оръжия в Европа - близо 48% от швейцарските домакинства притежават огнестрелно оръжие.
БТА