В Кипър вече могат да се теглят само по 100 евро от банкомат
В Кипър вече могат да се теглят само по 100 евро от банкомат / снимка: Reuters

Всички банки в Кипър установиха лимит на теглените от банкомат средства до 100 евро на ден, съобщава РИА Новости.

В четвъртък кипърската „Популярна банка" въведе лимит за теглене от банкомат в размер на 260 евро. Кипър е заплашен от неконтролируем дефолт, ако не успее да сключи кредитно споразумение. От 16 март банките в Кипър са затворени.

Междувременно президентът на Кипър Никос Анастасиадис, който провежда преговори в Брюксел, разпореди да бъде спряна продажбата на клоновете на кипърските банки в Гърция, предаде РИА Новости, позовавайки се на кипърски медии. Според информацията, темата за гръцките клонове на кипърските банки ще стане част от общото споразумение с Еврогрупата за отпускането на спасителен кредит на Кипър.

Срещата на министрите на финансите от Еврогрупата беше отложена за по-късно, поради срещите на кипърския президент.

Стотици кипърски демонстранти се събраха пред офисите на ЕС и президентския дворец в Никозия в неделя, за да протестират срещу вероятни спасителен план за почти банкрутиралата островна държава. Протестиращите остро разкритикуваха президента Никос Анастасиадис и „тройката" кредитори, докато държавният глава води отчаяни преговори в Брюксел с кредиторите.

Около 500 членове на комунистическата партия АКЕЛ се събраха пред офисите на Европейската комисия скандирайки „Не се прекланяй народе на Кипър, защити правата си" и „Тройката печата евро и купува нации".

„Ние протестираме срещу намеренията на тройката, която не взима предвид хората, а само цифри и пари. Тяхната основна грижа са кипърските банки, а това е срещу основния принцип на ЕС - защита благоденствието на хората", коментира пред АФП членът на партията Андреас, пенсионер отказал да посочи презимето си. На протеста пред президентския дворец се събраха около 200 души, основни банкови служители, чиито работни места и пенсии са застрашени, носейки плакат с надпис „Ние няма да ставаме роби през 21 век".

По-рано Институтът за международни финанси изрази мнение, че решението за Кипър на Еврогрупата е провал. Това заяви Хънг Тран, първият заместник-изпълнителен директор на Института пред кипърския вестник „Филелевтерос", предава агенция Фокус.

Той посочи, че решението да се наложи „подстрижка" на сметките в кипърските банки е „лошо решение", тъй като то засяга гарантирани депозити в размер на над 100 000 евро. „То нарушава директивите на ЕС и поради това нарушава неприкосновеността на гарантираните депозити. Затова смятам, че това бе лошо решение", каза той. Тран изрази надежда, че тази мярка няма да бъде приложена в други страни.