В Европейския парламент се готви създаването на дясна фракция
В Европейския парламент се готви създаването на дясна фракция / netinfo

След изборите на европейски депутати в България и Румъния , които ще се произведат през пролетта на тази година, в Европейския парламент е възможно сформирането на дясна парламентарна фракция. За един от архитектите на новата групировка се смята Андреас Мьолцер, евродепутат на Австрийската партия на свободата от провинция Каринтия.

Парадоксалното е, се казва в коментар на Радио Каринтия, че тази партия, която винаги е била против разширяването на ЕС, открито пледираше за приемане на Хърватия вместо България и Румъния и през април 2005 г. гласува в австрийския парламент против приемането на България и Румъния, сега зависи от евродепутатите на новите членки на Съюза.

Защото без подкрепата на дясната екстремистка партия "Велика Румъния" и крайнодясната българска "Атака", се казва в коментара, няма да бъде сформирана дясна фракция на Европейския парламент. За това са необходими най-малко 19 депутати от минимум 5 държави. Освен "Атака" и "Велика Румъния" в състава на новата фракция ще влязат белгийския "Влаамс беланг" и френския Национален фронт.

Италианската Северна лига няма да присъства поради нежеланието на Умберто Боси да е в една фракция с Жан-Мари льо Пен, позовава се коментарът на електронното издание "Шпигел".

Депутатът Мьолцер съзира шанс заедно с други фракции, например Фракция Европа на нациите или Фракция на европейските демократи да опонира на решенията на християндемократическите и социалдемократическите партии.

"Депутатите от различни европейски държави ще са доста, може би и от Полша и от Италия. Няма да е малобройна фракция, което едва крета. Потенциалът съществува. Освен новата групировка има още две по-скоро десни, по-скоро скептични спрямо Европа фракции." Предвидено е новата фракция (Идентичност, Суверенитет, Транспарентност - съкратено ИСТ) да бъде сформирана на първото пленарно заседание на 15 януари.

Голямо ще е предимството на Мьолцер и колегите му от Франция, Белгия, Италия, Великобритания, Румъния и България - ще им бъде отпуснат собствен бюджет, ще могат да назначават сътрудници и ще придобият по-голяма тежест в парламента - например ще могат да внасят предложения за промени в комисиите или да заемат ръководни постове в комисиите.