В Белгия осъдиха българин по обвинения в сводничество
В Белгия осъдиха българин по обвинения в сводничество / снимка: Reuters, архив

Българинът Радомир Христов Росенов, на 29 години, е бил осъден от Апелативния съд в Брюксел на седем години затвор и конфискация на недвижимо имущество в България за 1,3 млн. евро, съобщи вестник „Дерниер йор”.

Росенов обжалвал присъда от пет години лишаване от свобода, но вместо да намали наказанието, втората инстанция го е утежнила. Следствието е установило, че той е действал като сводник в Брюксел от януари 2008-а до ноември 2011-а. При надзора си над проститутките мъжът е проявявал жестокост, като е оказвал психологически натиск над жените, пребивал ги е и им е размахвал пистолет.

Българинът вече е в затвора и освен, че ще се раздели с имуществото си у нас, купено с парите от дейността му в Брюксел, ще плати глоба от 33 000 евро, допълва БТА.

Следствието установило, че той е проявявал особена жестокост към проститутките, като в съдебните документи се посочва случай, в който една от жените му съобщава за диагнозата си рак на матката. Вместо да се умилостиви от това съобщение, Росенов отправил заплахи към жената и я предупредил, че ще се разправи с родителите й в България, ако не продължи да работи.

По-рано тази седмица съд в Брюксел осъди друг български сводник - Пламен Иванов Йорданов, на 38 години, на пет години затвор, конфискация на 224 000 евро и глоба от 13 750 евро.