/ iStock/Getty Images
Организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на кокаин, бе разбита от полицията в Белгия. При поредица от специализирани акции са арестувани 27 души по подозрения в съучастие, иззети са - наркотици, оръжия, и луксозни стоки, сред които и расови коне.

Прокурорите подозират, че бандата е вкарала повече от 15 тона кокаин през пристанищата на Антверпен и Ротердам, и подозират колумбийска връзка. По искане на белгийския прокурор по делото полицията испанските власти са арестували още един заподозрян.

Спецакциите на белгийската полиция, в които са участвали около 300 офицери, са извършени на 23 адреса в източната част на Лиеж, се казва в изявление на федералната прокуратура.

Докато мрежата е базирана в източната, френскоговоряща част на Белгия, тя е била активна и в холандско говорящата част на страната, както и в Испания и Холандия, съобщиха наблюдаващите прокурори.

Полицията разби и лаборатория за кокаин, склад за химикали, и откри над 600 килограма готов кокаин на стойност почти 80 милиона евро.

През април белгийската полиция иззе кокаин на стойност над милиард евро след разследване, продължило над две години.

Белгия и Холандия са станали основните центрове на трафика на кокаин в Европа, като са заменили Испания, сочи доклад на Европол от септември.

През 2020 г. на пристанището на Антверпен е открит и иззет 65,6 тона кокаин, което е нов рекорд в историята на страната. Той идва главно от Колумбия, Бразилия и Еквадор.
БГНЕС