В Афганистан избират президент
В Афганистан избират президент / БГНЕС

Хиляди изборни секции отвориха в Афганистан за днешните президентски и местни избори, предадоха световните агенции. Изборите протичат при засилени мерки за сигурност заради отправени от талибаните заплахи. 300 000 полицаи и военни ще следят за реда в изборния ден.
 
Изборите ще бъдат наблюдавани от 116 000 души. От тях 120 са от ЕС. Сред наблюдателите има представители на кандидатите за президенти и провинциални съветници, както и журналисти. Главната афганистанска организация за наблюдение на изборите - Афганистанската фондация за свободни и честни избори, изпраща 7600 наблюдатели.
               
Вотът струва 223 милиона долара, осигурени почти изцяло от страните, които участват във военната операция в Афганистан.
 
Афганистан днес избира за втори път с преки избори президент и съветници в 34-те провинциални съвета.
   
17 милиона жители в една от най-бедните страни в света имат право на глас. 28 500 избирателни бюра в 7000 избирателни района ще бъдат отворени до 16 ч. местно време /2.30 - 11.30 ч. по Гринуич/. В секциите ще има отделни урни за жените и за мъжете. В по-отдалечените района бюлетините ще бъдат доставяни с магарета.
   
Преброяването на бюлетините ще стане ръчно в изборните бюра в периода 20 август - 2 септември. После урните ще бъдат запечатани и отваряни отново за повторно преброяване или проверка, ако има съмнения за измами.
   
Предварителните резултати ще бъдат оповестени между 3  и 16 септември, а окончателните - на 17 септември.
   
Това са вторите преки избори за президент в Афганистан. Първите бяха в края на 2004 г. и бяха спечели от Хамид Карзай с 55 процента от гласовете. Сега в надпреварата участват 41 кандидати. Сред тях има две жени. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да събере на първия тур абсолютно мнозинство, тоест петдесет процента плюс един глас.
   
От всички 41 кандидати с най-добри шансове са трима. Това са самият Хамид Карзай, бившият външен министър Абдула Абдула и икономистът Ашраф Гани. Има вероятност за балотаж между Карзай и Абдула. Ако тази прогноза се потвърди, балотажът ще се състои шест седмици след днешния първи тур.

Предизборната кампания продължи от 16 юни до 17 август и бе прекъсната 48 часа преди вота, припомня Франс прес.
       
Избирателите ще гласуват с две бюлетини. Едната - зелена, ще съдържа имената на кандидатите за президент. Втората - кафява, е за изборите за провинциални съвети.  Върху първите бюлетини кандидат-президентите използват специални знаци, символизиращи политическите им цели, за да улеснят неграмотните гласоподаватели. Сред знаците има  газови лампи, чайници, сърпове, чукове, наковални, самолети, перодръжки, кутии за подаръци, часовници и дори лекарски слушалки. Гласоподавателите ще могат да избират между няколко гълъба, граната, изображение на Корана, рози, ябълка във формата на сърце и две молитвени килимчета. Орел с везни в клюна е символът на президента Хамид Карзай, а три чайника - на основния му конкурент Абдула Абдула.
      
Гражданите ще представят избирателна карта, която ще бъде перфорирана от членовете на секционните комисии. След като пуснат бюлетините, избирателите ще потопят пръста си в мастило, което трудно се заличава. Така ще бъде избягнато гласуване на повече от едно място.
       
Сегашният президент на Афганистан Хамид Карзай дълго време беше хвален от американците, които го издигнаха на власт през 2001 г. Той беше подкрепян от Вашингтон и в кампанията за изборите през 2004 г., когато обеща на сънародниците си начало на нова ера. С течение на времето обаче популярността на Карзай сред сънародниците му и американците избледня, отбелязва Франс прес.
       
Сред афганистанското население расте недоволството от неспособността на Карзай и на неговото правителство да се справи с корупцията и престъпността. Карзай обаче може да се похвали с известни успехи в здравеопазването и образованието.
       
Той е сочен за фаворит, главно защото задкулисните маневри, подети от него месеци преди вота, изглежда ще му осигурят необходимата подкрепа на избирателите от няколко етнически групи.
       
Карзай е роден е през 1957 г. в село Карц, близо до град Кандахар. Член е на пущунския клан Попалзаи. Учи в Кабул и специализира политически науки в Индия. В периода 1982 - 1994 г. живее в изгнание, предимно в Пакистан. За кратко се връща в родината си като заместник-министър на външните работи в правителството на муджахидините през 1992 г. През 1994 г. се връща в Кандахар, където поддържа връзки с талибаните. Прекъсва ги, когато баща му загива през 1999 г. при атентат в град Квета, приписван на ученици по богословие.
       
През декември 2001 г. е назначен за президент на Афганистан на Бонската конференция, натоварена да състави временно афганистанско правителство. Утвърден е като държавен глава през юни 2002 г. от Съвета на старейшините (Лоя джирга) до 2004 г., когато за първи път е избран за президент с пряк вот.
       
Срещу Карзай са извършени най-малко четири опита за убийство. Последният беше през април 2009 г., на военен парад в Кабул.
       
Двата му приоритета са удвояване на състава на полицейските сили и на армията до пет години и започване на преговори с талибаните, които отхвърлят тази перспектива. Карзай е женен за акушер-гинеколожка и има син, роден през 2007 г.
      
Абдула Абдула е роден през 1960 г. и е баща на четири деца. По професия е офталмолог. Утвърждава се през трите десетилетия войни в Афганистан като дясната ръка на националния герой Ахмад Шах Масуд, прочул се като лидер на съпротивата срещу съветската окупация и срещу режима на талибаните и убит на 9 септември 2001 г.
       
Абдула Абдула беше външен министър на Афганистан за пет години, но през 2006 г. беше уволнен от Карзай. В предизборната кампания той се прояви като остър критик на сегашния президент, когото обвини, че е превърнал всички златни възможности за Афганистан в катастрофи. 
       
Абдула Абдула е независим кандидат на изборите. Той обеща, че като президент ще промени конституцията, за да се постигне по-голямо децентрализиране на властта в Афганистан. 
      
Ашраф Гани е международно признат икономист, бивш кадър на Световната банка. 60-годишният Гани се отличава от повечето кандидати за президент на Афганистан с това, че не е нито бивш военен командир, нито политик с дългогодишна кариера. Той е доктор от престижния нюйоркски Колумбийски университет и беше министър на финансите в правителството на Карзай в периода 2002-2004 г. Гани имаше американско гражданство, но се отказа от него, за да се яви на изборите.
      
Гани предлага управленска програма за идните 20 години. Той акцентира върху намаляването на безработицата, която, според него, подклажда талибанския бунт, защото всеки млад безработен в Афганистан е потенциален бъдещ член на талибанското движение.
      
Програмата на Гази предвижда построяване на 1 милион нови жилища и създаване на 1 милион нови работни места, както и развитие на селското стопанство. За бившия експерт от Световната банка Афганистан разполага със стотици милиони долари чуждестранни помощи, които обаче сега не са управлявани добре заради некомпетентността на администрацията и корупцията във властта.
      
На изборите за съветници в 34-те афганистански провинциални съвета, гласоподавателите ще имат възможност да избират между 3196 кандидати, от които 328 са жени. Те ще се борят за общо 420 места в провинциалните съвети. Най-малко една четвърт от тези места са за жените кандидатки. /БТА/