US радио: Бежанци се насочват към България, партии ги посрещат с ксенофобия
US радио: Бежанци се насочват към България, партии ги посрещат с ксенофобия / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

След като са избягали в Турция от войната в Сирия и са стояли с години в бежански лагери, много сирийски бежанци са загубили надежда да се върнат и са решили да търсят по-добро бъдеще на север и на запад, потегляйки към България, казва Амр ал Азм, професор по история на Близкия изток в университета "Шауни" в щата Охайо, пред американското радио "Пи Ер Ай". Професорът току-що се е върнал от посещение в българските лагери за бежанци. "Интересното при бежанците в България е, че те са предимно кюрди, вместо сирийски араби", отбелязва Ал Азм, който е роден в Сирия.

"Първоначално българското население беше доста гостоприемно", казва професорът и отбелязва, че обикновени хора са отивали на границата, за да предложат храна и дрехи и дори са посрещали бежанци в домовете си. Но с нарастването на броя на бежанците отношението е започнало да се променя, а българската система се е претоварила. Някои българи твърдят, че бежанците отнемат ограничените ресурси и питат колко дълго ще останат. "Някои по-десни партии започнаха да използват тази ситуация, за да печелят популярност", преценява академикът, цитиран от БТА. "Една от тези националистически групи е Атака. Те имат плакати навсякъде по софийските улици и проповядват силно ксенофобска програма, особено срещу сирийските имигранти". София ограничава броя на приеманите бежанци, по примера на ЕС, който също се опитва да контролира притока им.

В момента има около 10 хиляди бежанци в България, за което страната не е подготвена, заявява регистрираната във Великобритания организация "Открита демокрация", която се бори за човешки права и демократични промени.

Официалното извинение за мизерните условия, при които живеят бежанците, е липсата на финансиране. Получени са милиони евро от европейски фондове, но бежанците продължават да живеят в мизерия, административните проблеми продължават със седмици, а храна, лекарства и дрехи се осигуряват предимно от дарения на граждани.

В същото време София реши да построи 33-километрова стена по границата с Турция. Строежът в района на Елхово струва 3 милиона евро. Нито за тази "стена на срама", нито за мобилизирането на полицейски и военни части за спиране на притока на имигранти, са липсвали средства, отбелязва информационният портал на организацията.