/ iStock/Getty Images
Ураганът от четвърта категория Фиона връхлетя днес Бермудските острови с проливни дъждове и бурни ветрове, а прогнозата е, че ще се насочи към Североизточна Канада по-късно през деня вече като мощна буря, предаде Асошиейтед прес.

Властите в Бермуда организираха временни убежища и затвориха училища и офиси преди приближаването на Фиона. Министърът на националната сигурност Майкъл Уикс каза, че няма съобщения за сериозни щети. Той призова гражданите да си останат вкъщи и да не пътуват, защото "опасността още не е преодоляна".

Канадският център за ураганите обяви тревога за обширни крайбрежни райони на провинциите Нова Скотия, остров Принц Едуард и Нюфаунленд. Националният Център за ураганите на САЩ съобщи, че Фиона най-вероятно ще достигне  района като "голям и мощен посттропически  циклон с ураганни ветрове".

Според метеоролога Йън Хъбърд от Канадския център за ураганите в Дартмут, Нова Скотия, "окото" на бурята се очаква утре сутринта между 9 и 10 часа, но ветровете и дъждът ще започнат още тази вечер.

Властите в провинция Нова Скотия призоваха хората да не излизат, да избягват крайбрежието, да заредят мобилните си устройства и да се запасят с провизии за поне 72 часа. Издадено е и предупреждение за възможни прекъсвания на електрозахранването, за възможни щети, които вятърът може да причини на дървета и постройки, както и за наводнения в крайбрежните райони и заливане на пътища.

По оценки на Американския център за ураганите днес Фиона е бил съпроводен с ветрове от 215 километра в час, центърът му е бил на около 770 километра южно от Халифакс в Нова Скотия и се е движил в североизточна посока.

До момента Фиона е отнел живота на петима души – по двама в Пуерто Рико и Доминиканската република и един на френския остров Гваделупа.
БТА