Унгарското правителство продължава да защитава сексизма
Унгарското правителство продължава да защитава сексизма / Thinkstock/Getty Images

Сексистки изказвания на унгарски певец доведоха до скандал между правителството в Будапеща и "Дойче телеком". На всички министри е наредено да прекратят договорите си и използването на услугите на фирмата.

"Маджар Телеком" отмени спонсорирането на концертите на Акос Ковач, след като последният заяви, че "работата на жената… е да ражда за някой" и "не е случайно, че ханша на жената е по-широк". Повече от половината акции в компанията са притежание на "Дойче телеком", която е най-големият играч на унгарския пазар.

Според оператора изказванията на Ковач не са „съвместими с вярванията и ценностната ни система”, което правителството определи като "диктатура на мнението".

Говорител на кабинета заяви, че по време на заседание вчера е било решено "всички министри и подопечните им институции да развалят договорите си с "Маджар Телеком". "Считаме за неуместно в днешно време някой да бъде дискриминиран по такъв начин, само заради неговото мнение или възгледи”, допълват от правителството.

Въпреки това сделката от 2014 г. за инвестиции в размер на 1 млрд. евро от "Дойче Телеком" на унгарския пазар няма да бъде засегната. До момента няма реакция от компанията. Държавният "Маджар телеком" беше приватизиран от германците през 2000 г.

Изказванията на певеца, които предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи, са част от заформяща се поредица от публични демонстрации на сексизъм в Унгария. Миналата седмица на конгрес на управляващата партия говорителят на парламента Ласло Ковер заяви, че ще е радостно ако "нашите дъщери сметнат за най-голяма лична реализация да ни родят внуци".

Група от потребители във Facebook беше създадена в последствие с призив жените да изпращат отрицателни тестове за бременност на пощенския адрес на Ковер в парламента.

По-малко от 10% от унгарските депутати са жени, при средно 23% в другите страни от ЕС. В кабинета на Виктор Орбан няма нито една жена-министър.

Източник: БГНЕС