Ултраортодоксален евреин влиза в затвора за шпионаж в полза на Иран
Ултраортодоксален евреин влиза в затвора за шпионаж в полза на Иран / sxc.hu

Съд в Ерусалим осъди на четири и половина години затвор ултраортодоксален евреин антиционист, който предложил на посолството на Иран в Берлин да шпионира Израел в полза на Иран, предаде Франс прес.

Ицхак Бергел е член на радикалната група "Нетуреи Карта", която е враждебна към Израел по религиозни причини. През 2011 година той се свързал с представители на посолството на Иран в Германия и им предложил да им предава информации. След като се върнал в Израел той продължил да поддържа връзка с иранските дипломати чрез интернет и обществени телефони в близост до дома му.

Съдът го призна за виновен в установяване на контакт с чуждестранен агент и оказване на съдействие на враг, посочва БТА. Бергел е задържан през август м.г. На разпита той заявил, че е действал от омраза към Израел и за пари.

"Нетуреи Карта" е една от най-известните антиционистки ултраортодоксални групи. Тя наброява около 15 000 членове, или 2 процента от ултраортодоксалното население на Израел. Според членовете й установяването на еврейска държава в Палестина ще е легитимно едва след завръщането на Месията.