/ iStock
Ръководителят на руска разузнавателна мрежа, действаща под ръководството на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) в украинската Запорожка област, беше осъден на доживотен затвор по дело, заведено от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), предаде Укринформ, без да посочи името на осъдения.

Негов съучастник ще прекара зад решетките петнадесет години.

Осъдените са организирали през пролетта на миналата година поредица терористични нападения срещу командването на въоръжените сили на Украйна и срещу специални оперативни части на ССУ, посочва Укринформ.

За тази цел руските агенти са шпионирали временни бази и снабдителни маршрути на украинските сили в Запорожка област и са изпращали поверителна информация на своите началници във ФСС срещу финансово възнаграждение.

Освен това от ФСС са изготвяли план за елиминиране на украински служители с взривни средства, които е трябвало да бъдат поставени в базите.

"Контраразузнаването на ССУ разкри мрежата, удостовери престъпленията стъпка по стъпка и задържа шпионите по време на акция в град Запорожие в началото на май 2023 г.", се казва в изявлението на пресцентъра на ССУ, цитирано от Укринформ.

Ръководителят на шпионската клетка е украински гражданин на петдесет и две години. Той е бил вербуван от ФСС на Русия, след като Москва го е забелязала благодарение на проруската му позиция, заявена в публикации в социалните мрежи. В незаконните си операции той е имал шестима съучастници, отбелязва Укринформ.

Агенцията съобщи по-рано, че ССУ е задържала в украинския град Черкаси агент на ФСС, който е шпионирал военни бази и бойни позиции на подразделения на противовъздушната отбрана на Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА