Андрий Сибиха
Андрий Сибиха / БТА
Новият външен министър на Украйна Андрий Сибиха пристигна в Будапеща за среща с унгарския си колега Петер Сиярто, обяви неговото министерство.

Според изявление, публикувано в социалните мрежи, министрите са започнали разговори на четири очи.



Очаква се двамата да обсъдят развитието на отношенията, изпълнението на съвместни проекти, включително защитата на правата на националните малцинства, както и присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО и други теми, съобщи „Киев Индипендънт“.
 

Будапеща многократно се противопоставя на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, на налагането санкции на Русия, подкопава усилията на Запада за оказване на помощ на Украйна и поддържа близки отношения с Москва по време на пълномащабната война.

През юни Киев наложи санкции, с които забрани на Лукойл, една от най-големите петролни компании в Русия, да пренася суров петрол през петролопровода „Дружба“, минаващ през украинска територия, което засегна доставките за Унгария.

Този ход има за цел да отреже един от източниците на приходи за Кремъл, използван за финансиране на войната му с Украйна.
Това е първото посещение на Сибиха в Унгария като външен министър като част от неговата обиколка. През последните седмици той посети Румъния и Словакия.

Неговият предшественик Дмитро Кулеба и ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак проведоха няколко срещи със Сиярто преди унгарският министър-председател Виктор Орбан да посети Киев за първи път от началото на пълномащабната война.

По време на разговорите си с президента Володимир Зеленски в началото на юли Орбан го призова да обмисли прекратяването на огъня като стъпка към мира. Украинският президент отхвърли това, заявявайки, че така само ще се предостави възможност на Русия да прегрупира силите си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС