Украинският министър на културата и информационната политика Александър Ткаченко обяви, че Русия стои зад информационната атака срещу конкурентната на Спутник ваксина на AstraZeneca
Украинският министър на културата и информационната политика Александър Ткаченко обяви, че Русия стои зад информационната атака срещу конкурентната на Спутник ваксина на AstraZeneca / Gulliver/Getty Images
Министърът на културата и информационната политика на Украйна Александър Ткаченко обвини Русия за проблемите с коронавирусната ваксина AstraZeneca в Европа. Той е цитиран от РИА Новости.

Според Ткаченко Русия провежда информационна кампания срещу на AstraZeneca, която е "пряк конкурент" на руската ваксина “Спутник V”.

„Спутник“ "все още не е одобрен за използване в Европейския съюз. Кремъл, разбира се, обвини САЩ и техните партньори за всичките му проблеми. И веднага след това изведнъж се появява вълна от информация за предполагаемата опасност от прекия конкурент на „Спутник“ - ваксината AstraZeneca. Много подобна на тактиката на изгорената земя - информационно унищожете конкурента на ваксината, след което натиснете европейските политици, за да разрешат използването на „Спутник“, написа Ткаченко в канала Telegram.

Министърът изтъкна, че много внимателно проверява от кои източници се появява информацията за псевдоопасността на ваксината AstraZeneca и кой лобира за разпространението на тези ужасни истории в европейските медии.

Кремъл вече отрече всички твърдения за участие в дезинформация за ваксините срещу COVID-19, съобщи руската РИА Новости.

Превод и редакция: DarikNews