Турция настоява Русия да отмени икономическите санкции
Турция настоява Русия да отмени икономическите санкции / Thinkstock/Getty Images

Анкара е за бърза отмяна на въведените от Русия икономически санкции заради инцидента със сваления бомбардировач Су-24, заяви в интервю за ТАСС турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Ердоган: Турция ще намери други доставчици на енергоносители

Той подчертава, че икономиката и търговията винаги са заемали специално място в двустранните отношения. "Смятаме за неправилно заради станалия печален инцидент да се нанася вреда на нашите отношения, които в резултат на многогодишни усилия почиват на стабилна основа", каза турският външен министър по въпроса за подписания от президента Путин указ за въвеждане на специални икономически мерки спрямо Турция.

Путин: Само Аллах знае защо Турция свали руския самолет

Вместо ескалация на сегашното напрежение е необходимо хладнокръвно и възможно най-бързо да преодолеем този период и отново да върнем нашите отношения в предишното русло, каза турският първи дипломат. В противен случай този печален инцидент носи риск от продължителни последствия и опасност от усложняване на отношенията между нашите два народа, подчерта Чавушоглу.

Путин: Турция ще съжалява за свалянето на руския Су-24М (ВИДЕО)

В интерес на нашите страни и на тяхното бъдеще смятаме, че е необходимо да се преразгледат тези мерки и незабавно да се отменят. Иначе те може да имат негативни последици за икономиките на двете страни и за руския народ не по-малко, отколкото за турския, добави той.

Източник: БГНЕС