/ iStock/Getty Images
Турция обвини Гърция, че е станала "сигурно убежище" за членове на ФЕТО, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на турското външно министерство.

Повод за коментара на говорителя на министерството Хами Аксой стана онлайн проява в Гърция, на която по думите му публично е била правена пропаганда в полза на ФЕТО. Според Аксой излъчването на видеопослание, на което Фетхуллах Гюлен, лидерът на ФЕТО, прави терористична пропаганда, не е нещо, което може да се обясни със свобода на изразяване или медийна свобода.

"Наблюдава се, че Гърция е станала безопасно убежище за членовете на ФЕТО. Членовете на ФЕТО могат да се разхождат свободно в тази страна, а т.нар. неправителствени организации, свързани с ФЕТО, могат да извършват дейности за бегълците гюленисти в Гърция", заяви Аксой.

Турция може да отвори нова страница с Египет и страните от Залива

По думите на говорителя в Гърция, продължават да функционират и групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК) и лявоекстремистката Революционна партия и фронт за народно освобождение (ДХКП-С).

Аксой предупреди, че ФЕТО е заплаха за държавите, където извършва дейности. "Турция очаква сътрудничество от всички държави в борбата срещу тази престъпна организация", подчерта той.

Фетхуллах Гюлен е изпратил видеопосланието по случай онлайн представянето в Атина на издадена на гръцки език книга, написана за него - "Фетхуллах Гюлен: Живот на служба" на американския историк Джон Пол.

В посланието лидерът на ФЕТО нарича Гърция "сестринска страна". "(Направеното от Гърция) ще бъде написано на славните страници на историята със злато и сребро", казва Гюлен в посланието си.

Според Анкара, организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО). 
БТА