/ iStock/Getty Images
Турският президентски говорител Ибрахим Калън определи днес Египет като мозъка и сърцето на арабския свят и заяви, че Турция може да отвори нова страница с Кайро и страните от Залива, предаде в."Дейли сабах", като се позовава на интервю на Калън за Блумбърг.

Ние искаме да сътрудничим с Египет в Източното Средиземноморие, Либия и по палестинския въпрос, който изглежда забравен от света. Ако можем да предприемем двустранни конструктивни стъпки, това може да помогне за стабилизиране на района от Северна Африка до Източното Средиземноморие, е посочил Калън в интервюто.

Ердоган и Меркел обсъдиха кризата в Източното Средиземноморие

Той е изтъкнал, че въпреки някои икономически проблеми и проблеми със сигурността, Египет все още е сърцето и мозъкът на арабския свят. "Осъществяването на диалог може да доведе до развитие на нашите двустранни и регионални отношения", е подчертал Калън.

"Ние нямаме нерешими проблеми с никоя арабска страна. Ние можем да отворим нова страница с Египет и страните от Залива с оглед на регионалния мир и стабилност", е заявил президентският говорител.

Калън е призовал също САЩ да изоставят максималистичния си подход в отношенията си с Турция, който по думите му, тласка Анкара към "алтернативни пътища".

Ние нямаме съгласие с Русия по всички въпроси, включително за бъдещето на /Башар/ Асад, за /Халифа/ Хафтар, за Крим. Но ние можем да направляваме нашите отношения с конструктивен диалог. Защо да не правим същото и със САЩ?, е коментирал Калън.

САЩ наложиха на 14 декември санкции на Управлението за отбранителна промишленост на Турция и неговия директор Исмаил Демир, както и на още трима отговорни служители заради покупката на руски системи С-400 от страна на Анкара. Санкциите са въведени в съответствие със Закона за противопоставяне на противниците на Америка чрез санкции /CAATSA/.

Калън е посочил, че Турция и САЩ имат четири основни проблема: подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/; спорът за С-400; санкциите в рамките на CAATSA и отказът на Вашингтон да екстрадира лидера на Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ Фетхуллах Гюлен.

Според Анкара, организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация /ФЕТО/.

За съжаление не сме видели досега позитивни стъпки по тези въпроси. Това са нашите основни безпокойства за националната сигурност. В други области, например в Ирак и Либия, ние имаме сътрудничество срещу тероризма.

Така че не говорим за песимистична ситуация. Ние вярваме, че тези проблеми могат да бъдат решени чрез конструктивен диалог, е изтъкнал Калън.
БТА