/ БГНЕС
Тропическата буря "Оскар" се насочва към Бахамските острови, след като вчера донесе проливни дъждове в Източна Куба, предаде Асошиейтед прес.

Максималната скорост на вятъра е достигнала 65 км/ч и в момента "Оскар" се движи на север-североизток със скорост 14 км/ч. Днес сутринта бурята се намираше на около 115 км южно от Лонг Айлънд, на Бахамските острови, съобщи американският Национален център за ураганите в Маями.

Предупреждение за тропическа буря е издадено на за централните и югоизточните Бахамски острови.

Според специалиста Майкъл Лоури "Оскар" е най-малкият ураган в историята, с диаметър само около 10 км. Той отбеляза, че нито един прогнозен модел не е показал, че "Оскар" може да се превърне в ураган, преди да достигне сушата на Бахамите. "Не се случва често да наблюдаваме колосален провал в прогнозирането на ураганите", пише той в анализ, публикуван вчера.

"Оскар" беше ураган от категория 1 с ветрове от 120 км/ч, когато в неделя вечерта достигна сушата в източната кубинска провинция Гуантанамо, близо до град Баракоа. Най-малко шестима души загинаха при преминаването му в карибската страна, в която в допълнение над една трета от населението вече е без ток, четири дни след голяма авария на електроснабдяването, предаде АФП.

"За съжаление, са загинали шестима души в община Сан Антонио дел Сур", в източната провинция Гуантанамо, заяви снощи кубинският президент Мигел Диас-Канел.  Освен Сан Антонио дел Сур, лошото време е засегнало и град Имиас в същата провинция. "В тези два района имаше наводнения на исторически безпрецедентни нива", добави той. 

"Революционните въоръжени сили и министерството на вътрешните работи поемат ръководството на спасителните операции в тези общини на Гуантанамо, където някои райони все още са недостъпни", заяви държавният глава в социалната мрежа "Екс". 

След навлизането си на кубинска територия ураганът отслабна до тропическа буря и окончателно се отдалечи от кубинската територия през изминалата нощ.

Междувременно вчера край южното тихоокеанско крайбрежие на Мексико се образува тропическата буря "Кристи". Бурята се намира на 510 км югозападно от Акапулко и се движи на запад със скорост 26 км/ч. По данни на Националния център за ураганите постоянните й ветрове са със скорост 75 км/ч. Прогнозите са, че "Кристи" ще се засили до ураган утре, но ще продължи да се движи над водата, без да застрашава сушата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Любомир Мартинов, Анелия Пенкова/БТА