Трима ислямисти бяха екзекутирани в Индонезия за атентатите в Бали
Трима ислямисти бяха екзекутирани в Индонезия за атентатите в Бали / снимкa: БГНЕС

Индонезия потвърди екзекуцията на тримата мюсюлмански бунтовници, осъдени на смърт за бомбените атентати в две дискотеки на остров Бали през 2002 г., предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. При атентатите загинаха 202 души.

Говорител на офиса на главния прокурор на страната Джасман Панджайтан заяви на пресконференция, че тримата мъже - Имам Самудра, Мухлас и Амрози са били екзекутирани чрез разстрел на остров Нусакамбанган в Централна Ява малко след полунощ местно време.

В интервю за Ройтерс през миналата година тримата извършители на атентатите обясниха, че съжаляват единствено, че по време на взривовете са загинали и някои мюсюлмани.

Двата взрива на остров Бали на 12 октомври 2002 г. - единият в „Paddy's Bar” и вторият в „Sari Club”, доведоха до смъртта на 88 австралийци и 33 граждани на Индонезия. Те предизвикаха рязък спад в туристическата индустрия на острова. Атаките на групировката "Джемаах Иламия" бяха насочени към възпиране на чуждото присъствие в страната като част от опитите за превръщане на Индонезия, най-населената в света мюсюлманска държава, в част от по-голям ислямски халифат.