/ / Gulliver/Getty Images
Товарният космически кораб "Прогрес МС-14", който бе изстрелян днес с ракета-носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур, се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС.

Корабът се скачи със станцията в автоматичен режим. Скачването бе контролирано от специалисти от руския Център за управление на полетите и руските участници в екипажа на МКС.

"Прогрес МС-14" достави на станцията запаси гориво, различно оборудване и товари. Корабът стигна до станцията по свръхскоростна схема. "Става въпрос за най-бързия полет от Земята до МКС - той продължи 3 часа и 20 минути", оповести на страницата си в Twitter генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин. "Това е най-добрият резултат в историята на пилотираните полети."

"Союз МС-16" се скачи с МКС

По-рано за рекордьор бе смятан "Прогрес МС-12", който стигна до станцията за 3 часа и 19 минути. Както обаче поясниха от Роскосмос, всъщност полетът тогава е продължил 30 секунди по-дълго. По този начин новият рекорд бе регистриран от кораба, който днес се скачи с МКС.

В момента екипажът се състои от руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и астронавта на НАСА Крис Касиди
БТА