/ iStock/Getty Images
Изисканата сладка десертна напитка се произвежда от замръзнали върху лозата гроздови зърна
За пръв път от години няма да има производство на ледено вино, а причината е топлата зима.

Изисканата сладка десертна напитка се произвежда от замръзнали върху лозата гроздови зърна.

В нито един лозарски регион в Германия тази година не е достигната нужната за леденото вино температура от минус седем градуса по Целзий, съобщиха от Германския институт по виното.

По-големите чаши ни карат да пием повече вино

През последните години поредицата от все по-топли зими постепенно намали производството на рядко срещаната напитка. През 2017 г. едва седем германски производители са успели да направят от нея, а през 2013 г. само пет изби са пуснали на пазара ледено вино, уточниха от института.

"Ако топлите зими зачестят още през следващите години, ледените вина от германските региони ще станат още по-скъп и рядък продукт, отколкото са сега", каза говорителят на института Ернст Бушер.

В замръзналите гроздови зърна концентрацията на захар е изключително висока и затова леденото вино е много сладко и се сервира с десерта. То съставлява 0,1 на сто от германското винопроизводство и е скъпо. Освен в Германия, ледено вино се произвежда и в САЩ и Канада, където има благоприятни климатични условия. 
БТА