По-големите чаши, в които ресторантите сервират виното, ни карат да го консумираме по-бързо и в по-големи количества, установи поръчано от британското правителство изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".
Учените от университета в Кембридж установили, че консумацията на вино се увеличава със 7 процента, когато то е сервирано в чаши с обем 370 милилитра. И обратно - изпитите напитки намаляват с 9,6 процента, ако бъдат поднесени в чаши с обем 270 милилитра.
Екипът на д-р Марк Пилинг провел обширни проучвания в барове и ресторанти в района на Кембридж в периода 2015-208 година.
Черният чай и червеното вино намаляват риска от деменция
Но специалистите се натъкнали и на един парадокс - при увеличаване на чашите до 450 милилитра, изпитото вино било същото като при тези от 300 милилитра.
Учените обясняват този факт с обстоятелството, че клиентите стават по-внимателни към консумацията си, когато им се предложи видимо много голяма чаша. Тогава те започват и да консумират по-бавно.
Учените от Кембридж установили също, че през вековете чашите, в които се сервирало виното, са повишили обема си седем пъти.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
iStock/Getty Images
Екипът на д-р Марк Пилинг провел обширни проучвания в барове и ресторанти в района на Кембридж в периода 2015-208 година.
Черният чай и червеното вино намаляват риска от деменция
iStock/Getty Images
Учените обясняват този факт с обстоятелството, че клиентите стават по-внимателни към консумацията си, когато им се предложи видимо много голяма чаша. Тогава те започват и да консумират по-бавно.
Учените от Кембридж установили също, че през вековете чашите, в които се сервирало виното, са повишили обема си седем пъти.
/ iStock/Getty Images