Тони Блеър се оправда за иракската война
Тони Блеър се оправда за иракската война / снимки: Reuters

Бившият британски премиер Тони Блеър призна, че Саддам Хюсеин не е станал по-голяма заплаха след 11 септември 2001 г., но неговото възприятие за риска, който представляват терористите, разполагащи с оръжия за масово поразяване, рязко се променило след атентатите, предаде АП.В края на показанията си бившият британски премиер заяви, че не съжалява за участието си в свалянето на режима на Хюсеин през 2003 г., предаде АФП.

Пред специалната комисия, разследваща британското участие във войната в Ирак, Блеър заяви, че бил подтикнат да вземе спорното си решение да подкрепи американската интервенция през 2003 г. от страха от нова, още по-кървава терористична атака. Тогава Великобритания изпрати в Ирак 45 000 военни. В десетгодишното управление на Блеър това бе епизодът, предизвикал най-остри спорове, мощни протести, разделения в неговата Лейбъристка партия и обвинения, че е излъгал обществеността с оправданията за нашествието, отбелязва Ройтерс.

"Не че Саддам обективно беше сторил нещо повече, а нашето възприятие за риска се беше променило", обясни Блеър. "Ако тези хора, мотивирани от религиозен фанатизъм, имаха възможност да убият 30 000 души, щяха да го направят. От този момент нататък на всичко това трябваше да се сложи край. Първостепенното ми съображение беше да изпратя абсолютно ясно, мощно и непреклонно послание, че след 11 септември, ако сте режим, ангажиран с програма за оръжия за масово поразяване, независимо дали Иран, Северна Корея или Ирак, трябва да спрете", каза Блеър, цитиран от АП и БТА.

Стиснал купчина документи, Блеър изглеждаше напрегнат, докато отговаряше на въпросите. Той добави, че другите световни лидери не се чувствали по същия начин.

Блеър отрече да е сключвал през април 2002 г. тайно споразумение с американския президент Джордж У. Буш за военни действия в Ирак, предаде АФП.

Бившият британски премиер даде пред комисията обяснение за срещата си с Буш в ранчото му в Крофорд, Тексас, през април 2002 г., 11 месеца преди началото на нашествието в Ирак. Според свидетели, изслушани от комисията, Блеър бил обещал на Буш своята военна подкрепа. Блеър отрича да е сключвал тайно споразумение и се кълне, че казал на Буш само, че "ще бъде с него", ако дипломацията се провали.
Още преди началото на днешното изслушване в парламента в района се бяха събрали стотина протестиращи, към които се бяха присъединили роднини на 179-те британски войници, убити в Ирак, предаде Ройтерс. Събралите се издигаха лозунги "Тони Блеър е военнопрестъпник" и прочетоха на глас имената на загиналите.

Бившият британски премиер влезе в конферентния център "Елизабет Втора", където даде показания пред комисията, през задния ход, при засилени мерки за сигурност.

Тони Блеър се оправда за иракската война
netinfo

Пред комистя днес Блеър заяви, че заплахата от страна на Иран тази година е по-голяма от заплахата, която представляваше Ирак през 2003 г. за разпространението на ядреното оръжие. Пред комисията, разследваща британското участие във войната в Ирак, Блеър изрази тревога от опасността, която въплъщава Иран с ядрената си програма и връзки с терористични групировки и от възможността оръжия за масово унищожение да попаднат в ръцете на екстремисти.

„Имайки предвид връзката на Иран с някои терористични групировки, бих казал, че Техеран допринася в значителна степен за дестабилизирането на Близкия Изток", добави бившият премиер и настоящ пратеник на Квартета от САЩ, ЕС, Русия и ООН в района.