Талибаните увеличават нападенията си в Афганистан
Талибаните увеличават нападенията си в Афганистан / БГНЕС

Талибаните са се прегрупирали и вероятно ще увеличат нападенията си в Афганистан, особено в северната и източната част на страната, гласи доклад на Пентагона, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Бунтовническата дейност продължава да се покачва, въпреки усилията да бъдат заловени и убити ключови лидери и талибаните вероятно ще поддържат или дори увеличат обхвата и темпото на своите терористични нападения през 2008 г., гласи докладът.

Вашингтон и неговите съюзници са постигнали значителен напредък от 2001 г. насам, но трайният успех ще изисква време и много повече от само военни средства, се казва още в документа, съобщава Ройтерс.

Афганистанската армия и полиция се развиват бавно и все още изпитват недостиг на инструктори. Към тази пролет САЩ са осигурили само 44 на сто от близо 2400 инструктори, необходими за армията и едва 39 процента от нужните на полицията.

Докладът подчертава тежките проблеми в Афганистан - корупцията, нелегалната търговия в опиум, нарушаването на човешките права и бавния напредък във възстановяването. Той представя двойната заплаха от талибаните на юг и по-комплексната бунтовническа активност на изток, която включва групировки от Ал Каида и организацията на бунтовническия главатар Гулбудин Хекматиар до пакистански бойци. Според доклада убежищата за бунтовници в пакистанските племенни райони са най-голямата заплаха за дългосрочната сигурност на Афганистан.

В доклада има и положителна нотка - отбелязат се успешните избори и напредъка в министерствата на отбраната, външните работи и финансите. Подчертава се и присъствието на жени на правителствени длъжности и постове в образованието.

Докладът е публикуван заедно с отделен план за развитието на афганистанските сили за сигурност. В него Пентагонът отбелязва, че полицията на Афганистан трябва да достигне 82 000 души. Афганистанската армия трябва да достигне 70 000 души до края на тази година, а крайната цел е числен състав от 80 000 души. Това са първите два обширни доклада на Пентагона, които оценяват напредъка, постигнат в Афганистан.