/ iStock/Getty Images
Внесената от опозицията интерпелация за председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери не получи подкрепа. Цял ден в парламента на страната продължи дебата по искането на ВМРО-ДПМНЕ, а обвиненията към Джафери бяха за нарушаване на Конституцията и законите, неспазване на Устройствения правилник, заключване на вратите на пленарната зала и блокиране на депутатите, обида на длъжностни лица, които работят в парламента. От опозицията настояваха Джафери да бъде освободен от длъжността председател и твърдят, че зад това искане стои половината държава. 

Джафери обясни, че защитава институцията, застанал е зад депутатите в различни техни искания, получил е положителен одитен доклад, счита затварянето на вратите на пленарната зала за възможност, която правилникът предоставя, за установяване на кворума и препоръча всички първо да се погледнат в огледалото. 

Според депутатите от ДСИ, от чийто редици е Джафери той е отличен председател на парламента, а СДСМ обвиниха ВМРО ДПМНЕ в манипулации. Опозиционната партия прилага т.нар. активен бойкот на работата на институцията, използвайки процедурните възможности, които правилникът позволява, за да не се стигне до взимане на решения. 

За изказванията бяха регистрирани над 40 депутати. Дебатът приключи малко преди полунощ, като за освобождаването на Джафери гласуваха 43, против 61 и нито един въздържал се. За да бъде успешен вотът за искането трябва да гласуват поне 61 депутати от 120 местния парламент на Република Северна Македония.
БТА