Прают Чан-оча
Прают Чан-оча / Gulliver/Getty Images, архив
Министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча стана днес първият човек в страната, имунизиран с ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, след като тя беше временно спряна заради опасения за безопасността ѝ, предаде Ройтерс.

Прают и други членове на правителството първоначално трябваше да бъдат ваксинирани в петък. Тайланд обаче реши временно да спре употребата на препарата на "Астра Зенека", защото се появиха съмнения, че може да предизвика тромби в кръвта. Няколко европейски държави преустановиха използването му.
 


Премиерът заяви пред репортери, че се ваксинира, за да даде увереност на хората.

Вчера, след като много страни съобщиха, че няма проблеми с тромбози при използване на ваксината на AstraZeneca, тайландският здравен министър каза, че имунизациите ще бъдат подновени.

Японският премиер се ваксинира с първа доза срещу COVID-19 с препарата на Pfizer


Тайланд започна да ваксинира здравните работници на първа линия и други групи с внасяни от чужбина дози, но цялостната имунизационна стратегия на страната много зависи от това тя да започне да произвежда ваксината на AstraZeneca. Предвижда се препаратът да бъде произвеждан от компания, собственост на тайландския крал.

Дозите от вътрешното производство обаче не се очакват по-рано от юни, когато Тайланд смята да започне масова ваксинация.
БТА