Японският премиер се ваксинира срещу COVID-19
Японският премиер се ваксинира срещу COVID-19 / БТА
Японският премиер Йошихиде Суга се ваксинира днес в токийска болница с първата доза от препарата на Pfizer. Той направи това пред камерите, за да увери японската общественост в безопасността на ваксината, предаде агенция Киодо.

Суга беше ваксиниран като част от подготовката за посещението му в САЩ другия месец, когато ще стане първият световен лидер, срещнал се лично с президента Джо Байдън.
Първоначалният фокус на ваксинацията в Япония беше поставен върху медиците, а останалата част от населението чака своя ред.

Преди да бъде определена датата за срещата с Байдън, Суга, който е на 72 години, беше заявил, че ще чака, докато в средата на април дойде редът на хората над 65 години. Втората доза се очаква да му бъде поставена след три седмици, преди да замине за Вашингтон.

Тайландският премиер даде пример - ваксинира се първи с AstraZeneca

Ваксинирайки се пред камерите, Суга последва примера на други световни лидери, които използваха това като възможност да внушат доверие във ваксините срещу COVID-19, включително Байдън, който е на 78 години и стори това през декември, преди да встъпи в длъжност.

Общественият скептицизъм към ваксинирането може да затрудни имунизацията в Япония. Едва 63,1 на сто от запитаните в проучване на Киодо Нюз, направено миналия месец, заявяват, че желаят да бъдат ваксинирани, а 27,4 процента посочват, че не искат.

Суга обеща да осигури през първата половина на годината достатъчно ваксини за 126-милионното население на Япония, но усилията му се натъкнаха на пречки заради производствени закъснения и въведения от Европейския съюз контрол върху износа на ваксини, както и заради трудности при набавянето на многодозови спринцовки, необходими за извличани на повече дози от флакона.
БТА