/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) определя като притеснително равнището на предаване на коронавируса в Европа, заяви директорът на европейския й клон Ханс Клуге, цитиран от Франс прес. Той добави, че организацията се опасява и от скъсяването на карантината, планирано в няколко страни.

"Числата за септември би трябвало да предизвикат тревога у всички ни" в цяла Европа, където броят на новите случаи вече надхвърля този на случаите през март и април, подчерта Клуге.

Освен това СЗО изключи възможността да скъси препоръката си за 14-дневна карантина за всички, които са били в контакт с вируса. "Нашата препоръка за14-дневна карантина се основава на нашето разбиране на инкубационния период и предаването на болестта, ще я променим само ако се промени разбирането ни за науката, което за момента не се е случило", заяви Катерин Смолууд, отговаряща за извънредните ситуации в европейския клон на СЗО.

Във Франция продължителността на карантината при контакт беше намалена до 7 дни, във Великобритания и Ирландия карантината е 10-дневна. Няколко европейски страни, като Португалия и Хърватия, обмислят да я намалят.

Предвид огромното отражение, което дори минимално намаляване на карантината може да окаже върху инидивиди и обществото, "призовавам страните от региона да следват редовна научна процедура с техните експерти и да проучват сигурни варианти за намаляване" на срока на карантината, подчерта Клуге.

В зоната Европа на СЗО, която включва 53 страни, включително Русия, са регистрирани близо пет милиона потвърдени случаи и над 227 000 жертви на вируса, по данни на организацията. Поради завръщането на епидемията, както и по-големия капацитет за тестове, отколкото през март и април, броят на регистрираните всеки ден случаи на заразяване в момента е около 40-50 хиляди, спрямо дневния връх от 43 000, отбелязан на 1 април. Новият рекорд беше отбелязан на 11 септември с 54 000 случая за 24 часа.
БТА