СЗО намали пет пъти прогнозата за починалите от СПИН
СЗО намали пет пъти прогнозата за починалите от СПИН / БГНЕС

Броят на жертвите на СПИН ще бъде 1,2 милиона годишно до 2030 г., което е пет пъти по-малко, отколкото разпространената по-рано прогноза от 6,5 милиона души, се казва в доклад на Световната здравна организация. Според оценката на СЗО пикът на смъртност от СПИН ще бъде през следващите пет години.

Координаторът на СЗО за борба с епидемиите Колин Матърс уточни, че през тази година жертва на коварната болест ще станат 2,2 милиона души, а максималният брой смъртни случаи ще бъде регистриран през 2012 г. - 2,4 милиона души. След това броят на жертвите на СПИН ще започне да намалява.

„До голяма степен това ще се дължи на разработените от СЗО програми за развитие на здравеопазването и превантивните мерки в развиващите се страни“, подчерта Матърс. Съгласно прогнозата на СЗО през 2030 г. ще намалеят и смъртните случаи от малария и туберкулоза. Но едновременно с това с една трета ще нараснат неизлечимо болните от рак и сърдечносъдови заболявания, а жертвите на пътни произшествия ще се удвоят – от 1,3 милиона души през 2004 г. до 2,4 милиона през 2030 г., допълва БГНЕС.