/ Thinkstockphotos
Съветът на Европа, който бди за спазването на човешките права в Европа, обяви днес, че е приел текст, включващ първата дефиниция на международно ниво на сексизма с цел да допринесе за преустановяването на този феномен, предаде Франс прес.

Тестът - препоръка, адресирана до 47-те страни членки на паневропейската организация - приет от Съвета на министрите на Съвета на Европа, дефинира сексизма като проява на "исторически неравностойни отношения на власт" между жените и мъжете, "водеща до дискриминация и възпрепятстваща пълната еманципация на жените в общество".

В текста се подчертава, че сексизмът и насилието към жените и момичетата са свързани, тъй като "обикновеният сексизъм е част от един континуум на насилие", пораждащ "климат на сплашване, страх, дискриминация, изключване и несигурност".

Наистина ли жените си падат по „доброжелателни сексисти“?

Текстът приканва страните са увеличат усилията срещу сексизма във всички среди, защото става дума за феномен, присъстващ във всички сектори и всички общества.

Препоръката поставя акцент върху онова, което представлява сексисткото поведение и предлага конкретни средства за идентифицирането и противопоставянето му. Тя установява списък на мерките и на ситуациите, в които намира израз сексизмът, от рекламата до медиите, преминавайки през заетостта, правосъдието, образованието и спорта.

Мъжкото качество, което жените ценят най-много

Езикът и комуникацията не трябва да утвърждават хегемонията на мъжкия модел, се казва в текста и се препоръчва използването на неутралните форми.

Съветът на Европа изразява съжаление, че новите технологии, които са "преносители на свободата на словото и на равнопоставеността между жените и мъжете", също така позволяват да се изразяват обидни мнения и да има пропити с насилие поведения".
БТА