/ Gulliver/Getty Images
Милиардерът Пол Алън, който основа софтуерния гигант "Майкрософт" заедно с Бил Гейтс през 1970 г., загуби битката с рака. Бизнесменът почина в понеделник, предадоха АФП и АП, като цитираха семейството и компанията му.
 
"Моят брат беше забележително същество на всяко едно ниво. Докато повечето хора познаваха Пол Алън като технолог и филантроп, за нас той беше нашият обичан брат и чичо и невероятен приятел", заяви сестрата на Алън Джоди. "Семейството и приятелите на Алън бяха благословени да изпитат неговата топлина и милосърдие... В това време на загуба и скръб за нас и много други, ние сме благодарни за загрижеността, която той демонстрираше всеки ден", споделя още семейството му.
 
Пол Алън се оттегли от "Майкрософт", но остана като съветник на компанията. Той е основател на инвестиционно дружество "Вулкан" с централа в Сиатъл и собственик на спортни отбора. Състоянието му днес е оценявано на 20 млрд. долара според сп. "Форбс".
 
"С огромна мъка съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт и признат технолог, филантроп, строител на общност, природозащитник, музикант и поддръжник на изкуството", заявиха от "Вулкан".
 
Бил Гейтс изрази съболезнованията си за смъртта на Пол Алън в декларация, отбелязва АП. "И в нашите училищни години, и в момента, когато основахме Майкрософт и след това, когато създадохме няколко благотворителни проекти, той винаги ще бъде един истински партньор и скъп приятел. Персоналните компютри нямаше да съществуват без него", заяви Гейтс, цитиран от "Вашингтон поуст".
 
Съболезнованията
за смъртта на Пол Алън изразиха също главният изпълнителен директор на Епъл Тим Кук, собственикът на Амазон Джеф Безос и изпълнителният директор на Гугъл Сундар Пичай.

Пол Алън се лекуваше от рак през 2009 г. и беше в ремисия. Преди две седмици той заяви, че планира "да се бори агресивно", докато продължи да работи по своите проекти. През 1983 г. той е диагностициран с болестта на Ходжкин.
БТА, БГНЕС