Успоредно със световните лидери, които отдадоха почит на кралица Елизабет по повод нейната смърт на 96-годишна възраст, обикновените хора във Великобритания и по света почетоха жената, която е била лице на своята нация в продължение на повече от 70 години, предаде Ройтерс.

Светът скърби за кралица Елизабет Втора

В дъждовната лондонска нощ хиляди се събраха пред Бъкингамския дворец в центъра на Лондон, като някои от тях положиха цветя пред черните железни порти.

Подобни сцени имаше и пред дома на кралицата - замъка Уиндзор.

Великобртания траур
Guliver/Getty Images

Великобртания траур
Guliver/Getty Images

Черен ден за британците, хиляди се събраха пред Бъкингамския дворец

Портрети на Елизабет бяха поставени на билбордове в Пикадили Съркъс в централната част на Лондон и във финансовия квартал Канари Уорф.

Същото се случи и от другата страна на Атлантическия океан - на Таймс Скуеър в Ню Йорк. Цветя бяха положени пред британското консулство в Ню Йорк.

Във Вашингтон знамето на САЩ беше спуснато на половината на пилона по повод кончината на монарха, за чието наследство президентът Байдън каза, че "ще остане голямо в страниците на британската история и в историята на нашия свят".

почит кралицата
БГНЕС

Краят на една епоха: Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора

Смъртта ѝ беше отбелязана и в европейски градове.

В Берлин цветя и свещи бяха положени пред британското посолството, а във Венеция британският химн "Бог да пази кралицата" беше изпълнен пред Сградите на фестивала.

почит кралицата
БГНЕС


В Париж светлините на Айфеловата кула угаснаха.

почит кралицата
БГНЕС

БТА