/ БТА
Ескалиращите сблъсъци между Израел и Хизбула заплашиха да засенчат последната изява на президента на САЩ Джо Байдън на най-значимото годишно събитие на ООН, докато дипломатите се опитваха да предотвратят всеобхватна регионална война.

Събирането на десетки световни лидери, което е най-значимото събитие в дипломатическия календар, се провежда ден след израелските въздушни удари по Ливан, при които по данни на местните власти са загинали над 490 души.

Kогато световните лидери се събраха в Манхатън за ежегодния порой от речи и дипломатически срещи, Франция, член на Съвета за сигурност на ООН, призова за спешна среща по повод кризата, обхванала Близкия изток, предаде АФП.

Над 350 са жертвите на израелските удари по Ливан

Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че е „сериозно разтревожен“, тъй като вниманието се премести от Газа към Ливан, а топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел предупреди, че „почти сме в пълноценна война“.

Най-близкият съюзник на Израел - Съединените щати - отново предупреди срещу пълномащабна сухопътна инвазия в Ливан, като високопоставен американски служител обеща да представи „конкретни“ идеи за деескалация в ООН тази седмица.

Не е ясно какъв напредък може да бъде постигнат за разведряване на обстановката в Ливан, тъй като усилията за постигане на примирие в Газа, която Израел безмилостно обстрелва от октомври 2023 г. насам, не доведоха до нищо.

„Газа, Украйна и Судан ще бъдат доминиращите въпроси“, каза Ричард Гоуън от мозъчния тръст International Crisis Group, като добави, че очаква много лидери да „предупредят, че ООН ще стане без значение в световен мащаб, ако не може да помогне за постигането на мир“.

Повече от 100 държавни и правителствени ръководители ще говорят по време на централното събитие на ООН, което ще продължи до понеделник.

„Извън контрол“

От миналогодишното годишно събрание, когато доминираха гражданската война в Судан и руската инвазия в Украйна, светът се сблъска с експлозия от кризи.

„Международните предизвикателства се движат по-бързо от способността ни да ги решаваме“, предупреди Гутериш преди началото на събранието.

Нападението на палестинската ислямистка групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври и последвалото насилие в Близкия изток разкриха дълбоките разделения в световната организация.

Очаква се израелският лидер Бенямин Нетаняху и палестинският президент Махмуд Абас да направят изказвания пред Общото събрание тази седмица, което може да доведе до взривоопасни моменти.

Във вторник на трибуната ще се качат представители на Турция, Йордания, Катар, Иран и Алжир, които ще настояват за прекратяване на огъня в Газа след почти едногодишна война.
Украйна също ще бъде на дневен ред във вторник, когато президентът Володимир Зеленски ще направи обръщение към Съвета за сигурност на ООН относно войната на Русия в Украйна.

„Приканвам всички лидери и нации да продължат да подкрепят съвместните ни усилия за справедливо и мирно бъдеще“, заяви Зеленски пред ООН в понеделник.
„Путин вече е откраднал много, но никога няма да открадне бъдещето на света“.

„Зад кулисите“

Не е ясно дали грандиозната дипломатическа среща може да постигне нещо за милионите хора, затънали в конфликти и бедност по света.

„Всяка истинска дипломация за намаляване на напрежението ще се осъществи зад кулисите“, каза Гоуън.

„Това може да е възможност за западните и арабските дипломати да проведат тихи разговори с иранците за необходимостта да се спре излизането на ситуацията в региона извън контрол.“

Иракският министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани призова за спешна среща на арабските лидери в кулоарите на Общото събрание на ООН във връзка с кризата в Ливан.
Гутериш предупреди срещу „възможността за превръщането на Ливан (в) друга Газа“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС